Nu öppnar deklarationen

Du som har e-legitimation kan redan nu göra din deklaration. Oavsett om du fått din deklaration i e-brevlådan eller på papper. Och är du snabbt ute kan du få återbäring redan i början av april.

Mer än hälften av de 8,1 miljoner som ska deklarera i år har fått sin deklaration till sin digitala brevlåda. Enligt Skatteverket är det en halv miljon fler än förra året. Pappersdeklarationerna skickas ut mellan 15 mars och 15 april, men alla som har e-legitimation kan redan nu gå in på skatteverket.se eller i Skatteverkets app och deklarera digitalt.

Möjligheten att deklarera digitalt finns både för den som bara ska godkänna sin deklaration och för den som ska ändra eller lägga till uppgifter.

– För den som till exempel sålt en bostad eller värdepapper och därför ska lägga till uppgifter, är det enklast att använda e-tjänsten på skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Den som deklarerar digitalt får också en kvittens på att deklarationen är inskickad, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Är du snabb och lämnar din deklaration senast 30 mars finns också goda möjligheter att få skatteåterbäring i början av april. Det förutsätter dock att deklarationen görs utan ändringar eller tillägg.

– Innan deklarationen godkänns är det viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer. Fundera också på om det finns rätt till att göra några avdrag. Men generellt finns det inga avdrag relaterade till exempelvis coronapandemin och hemarbete. Glöm heller inte att anmäla bankkonto ifall du har pengar att få tillbaka, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, i pressmeddelandet.

Sista dagen att deklarera är 3 maj. Den som deklarerar på papper eller gör ändringar eller tillägg kan i de flesta fall få sin eventuella skatteåterbäring i juni.

Charlotta Marténg

 

Läs även: Felaktiga deklarationsuppgifter rättade
https://www.tidningenresultat.se/felaktiga-deklarationsuppgifter-rattade/