Skatteverket varnar för bedrägerier

Skatteverket uppmanar alla företagare att ”tänka säkert”. Den senaste tiden har myndighetens Instagramkonto drabbats av bedrägeri och Skatteverket varnar nu för bluffkonton på sociala medier.

I förra veckan utsattes ett av Skatteverkets konton på Instagram för bedrägeri. Kontot döptes om och profilbilden byttes. Instagramkontot återställdes snabbt av myndigheten som även polisanmälde det inträffade.

Men mot bakgrund av det som skedde går nu Skatteverket ut och varnar för bluffmejl och bedragare som utger sig för att vara Skatteverket på sociala medier.

”Klicka aldrig på okända länkar och lämna inte ifrån dig uppgifter. Skatteverket ber aldrig om dina uppgifter via sociala medier.” skriver myndigheten.

Har du fått ett meddelande, mejl eller sms som ser ut att ha Skatteverket som avsändare men som du tror är falskt? I så fall ska du:

  • inte klicka på länkar i det
  • inte öppna bilagor
  • inte svara på meddelandet
  • inte lämna ifrån dig några uppgifter.

Om du redan har lämnat uppgifter och blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta polisen för att göra en anmäla, skriver Skatteverket vidare. Myndigheten rekommenderar även att man även kontaktar sin bank för att spärra sin konton.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har på sin webb samlat en rad tips för hur du kan tänka säkert på nätet.

Charlotta Marténg

Läs mer: MSB Tänk säkert