Så förbereder du din ansökan om korttidsstöd

I dag öppnar möjligheten att söka korttidsstöd hos Tillväxtverket. På sin webb publicerar myndigheten ett test där du snabbt kan se om du har rätt till stödet.

Genom att svara på några korta ja/nej-frågor på Tillväxtverkets webb är det möjligt att snabbt få en indikation på om företaget kan söka korttidsstöd. På webben finns också en beräkningshjälp där det går att få svar på hur mycket företaget kan få i stöd, om stöd beviljas.

För att ha rätt att få stödet krävs att du som arbetsgivare har kollektivavtal, och frågan måste förhandlas med facket om du vill kunna använda dig av korttidsarbete. Om kollektivavtal saknas ska en överenskommelse om korttidsarbete skrivas med minst 70 procent av de anställda på driftsenheten. En mall för hur ett sådant avtal kan se ut finns att hämta gratis på Tillväxtverkets webb.

Samtidigt kommer signaler om att systemet med korttidsarbete riskerar att missbrukas. Finansminister Magdalena Andersson uppger i en intervju med DN att Skatteverket lånar ut 100 handläggare som är specialister på fusk. Skatteverkets experter ska från och med i dag, tisdag, bistå Tillväxtverket för att upptäcka fusk.

Läs mer: Tillväxtverket om korttidstöd

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Är du osäker på om den här stödåtgärden passar dig och ditt företag? Eller om det finns någon annan hjälp att få? Diskutera frågan med din revisor/redovisningskonsult.