Deklarationsfrågor för fåmansföretag

Sänkt bolagsskatt, EBITDA och schablonintäkter på periodiseringsfonder. Det är några saker att tänka på som fåmansföretag inför årets deklaration.

Deklarationstiderna närmar sig med stormsteg. Deklarationerna till privatpersoner skickas ut i början av mars till dig som har en digital brevlåda för myndighetspost, och på papper under perioden 13-15 mars. I år kommer rekordmånga att få deklarationen digitalt, och därmed tidigt få besked om skatteåterbäring eller kvarskatt.

För bolag med kalenderår som räkenskapsår börjar det närma sig årsbokslut och deklaration. Som bekant finns det fyra olika deklarationstidpunkter för bolag numera, 1juli, 1 november, 15 december och 1 mars.

Bolagsdeklarationen ska lämnas vid närmaste deklarationstidpunkt sex månader efter räkenskapsårets slut. För den som deklarerar digitalt är inlämningstidpunkten en månad senare.

  • Två stora nyheter i år är sänkt bolagsskatt och införandet av en generell ränteavdragsbegränsningsregel, säger Ulrika Lundh Eriksson, Auktoriserad Skatterådgivare FAR på PwC i Göteborg.

Resultat har tagit hjälp av henne för att gå igenom några av de viktigaste sakerna du bör tänka på i din deklaration. Ulrika Lundh Eriksson rekommenderar dock den som är osäker att vara tydlig i sin uppgiftslämning till Skatteverket.

  • Om man är osäker på hanteringen av någon deklarationspost kan det vara bra att beskriva omständigheterna i en bilaga till deklarationen. Ett tips är också att skicka med en kopia av företagets slutliga årsredovisning, säger hon.

 

Charlotta Marténg