5 tullfrågor att hantera innan brexit

Resultat tipsar om fem viktiga saker kring tullfrågor för dig som företagare att tänka på. Oavsett utgången inför brexit.

  1. Ansök om ett så kallat EORI-nummer. Det är en form av registreringsnummer som är nödvändigt för att bedriva handel vid import till eller export från EU. Detta sker på Tullverkets webbplats.
  2. Ansöka om tillgång till Tullverkets webbtjänster, vilket ger tillgång till de system som kan användas för att sköta en stor del av tullhanteringen.
  3. Lär dig hur tullproceduren fungerar, vilket är möjligt genom material som finns på Tullverkets hemsida.
  4. Gå igenom verksamheten och se om det finns behov av att söka tillstånd som kan göra tullhanteringen enklare i framtiden. Detta kan innefatta att göra riskanalyser, se över vilka regler som gäller för ens egna varor, analysera de egna transporterna, ta kontakt med leverantörer och undersöka ifall företaget behöver ett ursprungsintyg.
  5. Blir det inte en hård brexit gäller det att inte missa att rapportera in sin handel med Storbritannien till SCB, via Intrastat under en övergångsperiod vars längd EU och Storbritannien har bestämt tillsammans.

Martin Wallström

 

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat

Läs mer: Dags att förbereda tullfrågorna inför brexit

Läs mer: Tullverket om brexit