Redovisning av momsen flyttar hos Skatteverket

1 mars flyttar redovisningen av momsen in i en ny tjänst hos Skatteverket. Bland dem som jobbar med att redovisa uppgifterna finns en oro att det skapar ytterligare problem.

I går uppmärksammade tidningen Resultat att de nya reglerna kring arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI, och Skatteverkets system krånglar till det för många. Systemet underlättar i viss mån för små- och mindre näringsidkare som själva lämnar sina uppgifter – men för exempelvis redovisningskonsulter och lönekonsulter som hanterar ett flertal företag är det nya systemet tidsödande.

Skatteverket bemötte kritiken och konstaterade att det var olyckligt att funktionen fallit bort. Pia Blank Thörnroos, jurist på myndigheten, framhöll att man lyssnar på synpunkterna och att önskemålen om att få tillbaka vissa funktioner finns med på Skatteverkets lista över prioriterade åtgärder i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Det var i går. I dag kom nästa kalldusch för många konsulter. 1 mars flyttar momsen in till en egen funktion på ”mina sidor” och från och med det datumet går det heller inte att se vilka momsdeklarationer som finns kvar att redovisa eller göra en betalningssammanställning den vägen.

–  För oss redovisningskonsulter innebär det katastrof. Jag räknade ut att bara redovisningarna av AGI i februari skapade 32,5 fler arbetstimmar för mig på grund av den försämrade tjänsten. Ska det bli ytterligare 32,5 timmar för att momsredovisningen också försämras, säger Anna Wallman, auktoriserad redovisningskonsult.

–  Tyvärr är livet inte så enkelt att alla du redovisar moms för redovisar du även AGI för eller tvärtom. Visst ska vi planera våra uppdrag men det är svårt att planera in merarbete av det här slaget på grund av att funktioner tas bort utan förvarning, säger hon.

Hon konstaterar dessutom att som grädde på moset varnar Skatteverket för att e-tjänsterna kommer att ligga nere på lördag mellan 10 och 18.

–  Det är en dag jag kan lova att många redovisningskonsulter sitter och jobbar ikapp det som de har missat på grund av den ökade arbetsbelastningen, säger hon.

Men på Skatteverket är man inte så orolig att förändringen ska skapa mer bekymmer.

–  När de flyttar över momsen till mina sidor görs en helhetslösning, så som jag har förstått det kommer man att kunna se listor där för det företag som den specifika företrädaren företräder. Jag kan inte tänka mig att man först planerar att lägga in den funktionen igen i AGI och sedan ta bort den från momsredovisningen, säger Pia Blank Thörnroos.

Frågan är dock när det blir. Under rubriken Vanliga frågor om den nya momstjänsten på Skatteverkets sajt står följande:

Kan jag se vilka företag jag har kvar att deklarera moms för?

Nej, i den nya tjänsten kommer du till en början inte att kunna se vilka företag som du har kvar att deklarera moms för. Den här funktionen kommer under våren 2019.

Charlotta Marténg

Läs mer: Nytt system för AGI skapade merarbete

Läs mer: Skatteverket: Deklarera moms

 

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat